3030 i 2020 – mere græsfrø med relativt mindre input

3030 i 2020 – mere græsfrø med relativt mindre input - SEGES Projektsitet
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.

Formålet er at udbygge Danmarks internationale førerposition på græsfrøområdet gennem opnåelse af højere udbytter med mindre input.

Målet er at øge frøudbyttet med 30 pct. i år 2020, samtidig med at anvendelsen af gødning og plantebeskyttelsesmidler reduceres med 30 pct. pr. kg produceret frø. Dette ambitiøse mål skal opnås gennem forskning, udvikling og demonstrationsaktiviteter inden for fire fagområder, som af frøbranchen er udpeget som de største udfordringer inden for en fem- til tiårig horisont.

Målret bekæmpelsen af ukrudt mod de arter, hvis frø ikke kan renses fra græsfrøene, giver udbyttetab eller høstbesvær. Vær klar når ukrudt og afgrøde er i god vækst.
Markfrø - Oversigt over Landsforsøgene 2016 side135-136.
Markfrø - Oversigt over Landsforsøgene 2016 side 142-143.
Markfrø - Oversigt over Landsforsøgene 2016 side143-144.
Markfrø - Oversigt over Landsforsøgene 2016 side 144-146.
Der er udløst gulrustbekæmpelse i mange triticalemarker og hvedemarker med sorten Substance. I vinterbyg er der behov for bekæmpelse af skoldplet i flere marker, og i Wootan er der behov for bygrustbekæmpelse i nogle marker.
Der er meget skoldplet i flere vinterbyg- og rugmarker og fortsat meget gulrust i triticale samt Substance hvede. I nogle hybridvinterbygsorter er der udløst bekæmpelse af bygrust.
Der er fortsat meget skoldplet i flere vinterbyg- og rugmarker og meget gulrust i triticale samt Substance hvede. I nogle hybridvinterbygsorter er der behov for bygrustbekæmpelse. I rajgræs og engrapgræs er bekæmpelse af rust aktuel i nogle marker.
Der er udløst bekæmpelse af Septoria i nogle hvedemarker. Der er fortsat meget gulrust i modtagelige hvede og triticalesorter.
Der er behov for Septoriabekæmpelse i mange hvedemarker. Gulrust har bredt sig meget i den forløbne uge i ubehandlede marker med modtagelige hvede- og triticalesorter. Der er behov for meldugbekæmpelse i flere marker med vårbygsorten Propino.
Nedbøren er de seneste uger faldet meget forskelligt, og smittetrykket af Septoria i hvede er derfor også meget forskelligt. Især på Sydsjælland, Lolland Falster og Bornholm har der været tørt.
Doserne ved den sidste del af den delte akssprøjtning i hvede skal reduceres mange steder. I ikke gulrustmodtagelige sorter kan bekæmpelse også trækkes i de mest tørre områder, og det skal overvejes om yderligere svampesprøjtning er nødvendig.
Der er stor forskel på smittetrykket af Septoria. I områder med megen nedbør for 3 uger siden ses nu Septoria. Der er udløst bekæmpelse af bygrust i ca. 15 procent af vårbygmarkerne. Evt. brunrustbekæmpelse i rug skal nu afsluttes.
Svampebekæmpelse er nu ikke længere aktuel i de fleste hvedemarker. Bygrust har bredt sig en del i flere vårbygmarker. Der er fundet majshalvmøl på flere lokaliteter.
Svampebekæmpelse er ikke længere aktuel i hvede og mange vårbygmarker.
Der er begyndende angreb af majsøjeplet i nogle majsmarker.
Der er udløst gulrustbekæmpelse i flere triticalemarker og nogle hvedemarker med Substance. Der er fundet mest bygrust i Trooper vinterbyg.
Bekæmpelse af kronrust anbefales tidligst fra begyndende strækning omkring slutningen af april.
Markfrø Oversigt over Landsforsøgene 2016 side 144.
I rajgræs udviklede kronrust sig moderat i 2016, men sidst i sæsonen forekom kraftigere angreb. I strandsvingel var meldugangrebene overvejende moderate. Rustangrebene i engrapgræs var svage til moderate.

© 2021 - SEGES Projektsitet